O nama

DVD Šandorovec

Najstarija udruga na području Šandorovca jest mjesno Doborovoljno vatrogasno društvo. Osnovano je 21.11. 1928 godine, u vrijeme kada se u Međimurju masovno pokreće osnivanje takvih društava. Prvim predsjednikom proglašen je Đuro Oreški. Od teških međuratnih vremena pa do danas, preoteklo je gotovo 80 godina, a društvo se može pohvaliti neprekidnim radom za dobrobit sela i očuvanjem materijalnih dobara te ljudskih života.

Danas DVD Šandorovec broji 57 članova, od toga 43 aktivna. Sadašnji je predsjednik Dejan Tomašić, a zapovijednik Ivan Petak. Društvo broji čak pet ekipa. Osim operativne ekipe pod vodstvom Ivana Petaka, tu je i ekipa Žene A (seniorke), također pod njegovim mentorstvom. Ivana Gal mentorica je ekipe Djeca Žene koja redovito sudjeluje na natjecanjima u Međimurskoj županiji pa im je jedan od najvećih uspjeha osvajanje 7. mjesta na ovogodišnjem Županijskom natjecanju. Kategorija Djece ima i svoju mušku ekipu, također vrlo aktivnu, čija je mnetorica Ivana Zanjko. Najplodonosniji rad, vidljiv je kod ekipe Mladež žene (mentor Ivan Petak), koja je ove godine postigla najveći uspjeh šandorovečkog vatrogastva unazad nekoliko godina. Na Županijskom natjecanju, održanom u rujnu, djevojke su osvojile drugo mjesto te tako ostvarile pravo nastupa na Državnom natjecanju koje će se u svibnju 2008. goidne odvijati u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Šandorovec radi sa svom potrebnom opremom, no nedostatak je premaleno spremište. Taj će se problem početi rješavati već 2008. kada kreće nadogradnja novog spremišta. Prostorije postojećeg, sagarađenog 1939. godine, koristit će se za druge namjene. Od 2005. godine društvo raspolaže i novim, modernim kombi vozilom.

Od početka nove godine započeti će intenzivne pripreme za proslavu 80. obljetnice društva, a središnja će se svečanost održati 16. kolovoza.

{mosmap width='630'|height='354'|lat='46.331965 '|lon='16.413789 '| zoom='14'|zoomType='Large'|zoomNew='0'|mapType='Hybrid'|showMaptype='1'| overview='0'|marker='1'| align='center'}

Mjesto Šandorovec

Šandorovec je naselje na području Grada Čakovca, smješteno an sjevernoj obali Čakovečkog jezera, deset koilometara jugozapadno od središta grada. Površine 3,95 km2 čini 5% ukupne površine Grada. Broji 94 kućanstava s 323 satnovnika što je 1,1 % ukupnog broja stanvnika područja Grada Čakovca. Gustoća stanovnika od 76,3 st/km2 znatno je niža od Gradskog prosjeka u iznosu od 400 st/km2. U zadnjih pet godina bilježi se porast nataliteta što svrstava Šandorovec u naselja s prosječnom izuzetno mladom dobnom skupinom stanovništva. Ove je školske godine od ukupno 29 mališana upisanih u prvi razred Osnovne škole Kuršanec, čak 13 njih iz Šandorovca.

Ime Šandorovec, mjesto je dobilo po grofu Šandoru, Mađaru koji je živio na prostoru današnjih Prodi. Među starijim mještanima popularniji je naziv Zelena koji se još i danas često koristi. Stanovništvo je radišno, vrijedno, pretežito zaposleno u tvornicama i obrtima. Bave se poljoprivredom i stočarstvom za vlastite potrebe, a veseli činjenica da mladi ne iseljavaju iz mjesta, već su aktivni i u udrugama koje djeluju u mjestu. U Šandorovcu rade dvije trgovine i jedan ugostiteljski objekat. U vlasništvu Šandorovca, tj. Grada Čakovca, od stambenih jedinica su: Dom kulture, kapela Svetog Florijana, Dječji vrtić Zvijezdice, sportski objekat s otvorenim nogometnim, rukometnim i košarkaškim igralištem te groblje.

Mjesto Šandorovec ima i izuzetno zanimljivu povijest. Poznato je po granici za vrijeme NDH-a, po korištenju Arteškog bunara, zdrastvenim reformama suzbijanja gušavosti i želučanih bolesti, mlinovima na rijeci Dravi. Poznato je i po ribičima, spuštanju jedrilica, zelenim mužikašima te nogometnom klubu Proleter, prvom osvajaču kupa Međimurja početkom pedesetih godina.

U mjestu trentuno djeluju tri udruge: Dobrovoljno vatrogasno društvo Šandorovec, Kulturno-umjetničko društvo Šandorovec i Stolno teniski klub Šandorovec.

Please wait while JT SlideShow is loading images...
photo01photo02photo03photo04photo05photo06photo07photo08photo09photo10

Pratite nas na Facebooku

Anketa

Jeste li zadovoljni izgledom web stranice?